Ναυτίλος ονομάζεται κυρίως ο ναυτικός, ο ναύτης και γενικά ο ναυτιλλόμενος. Με το ίδιο όμως όνομα φέρονται και: · Ναυτίλος (ζωολογία): Γένος θαλάσσιων κεφαλόποδων (μαλάκια). · Ναυτίλος (Σαντορίνης): Ηφαιστειακός θόλος στη Σαντορίνη · Ναυτίλος (βραχονησίδα): Βραχονησίδα των Αντικυθήρων, · Ναυτίλος (Ιούλιος Βερν): Το υποβρύχιο του Κάπτεν Νέμο, από το βιβλίο του Ιουλίου Βερν "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα". · Ναυτίλος (κότερο): Ιστορικό κότερο του Ελληνικού στόλου. · Ναυτίλος (Ωκεανογραφικό): Ωκεανογραφικό πρώην Αλφειός του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού. · Ναυτίλος (Υδρογραφικό): Πλοίο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν. · Ναυτίλος: Το πρώτο πυρηνοκίνητο πλοίο και · «Μικρός Ναυτίλος»: Ποίημα του έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης.......Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


..............................
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο». Αδαμάντιος Κοραής
........................κιτρινισμένες λιθο-γραφίες... για τον άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας

Ιστορίες... καθημερινής τρέλας... της πόλης

Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών της HELMEPA 5-25 Μαΐου

19.4.2017

Για 4η συνεχή χρονιά η HELMEPA αναλαμβάνει τον συντονισμό εθελοντικών δράσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού και μας καλεί όλους να συμμετάσχουμε!

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς μας, τις ακτές μας, τα δάση μας και γενικότερα το φυσικό μας περιβάλλον. Οι κύριες αιτίες είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινού και οι ανεπαρκείς στρατηγικές διαχείρισης των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τα μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης που η κοινωνία μας συνεχίζει να ακολουθεί.
Για να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και να αναδειχθεί το σημαντικό πρόβλημα των απορριμμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού και καλεί τους πολίτες της Ευρώπης να αναλάβουν οι ίδιοι τον καθαρισμό του περιβάλλοντος.

Την πρωτοβουλία αυτή, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αναλαμβάνει να συντονίσει στη χώρα μας η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος - HELMEPA και μας καλεί όλους να συμμετάσχουμε στις δράσεις καθαρισμού που θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 5-25 Μαΐου.

Συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή μπορούν να δηλώσουν μαθητές και γονείς, εκπαιδευτικοί, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικές ενώσεις, ναυτικοί και ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, καταδυτικά κέντρα, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, εταιρείες, Πρεσβείες, Λιμενικές Αρχές και ΟΤΑ, αλλά και οποιοσδήποτε θέλει να προσφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στη φετινή πρωτοβουλία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή εταιρείες, περιβαλλοντικοί σύλλογοι καθώς και μαθητές-μέλη της Παιδικής HELMEPA. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 εθελοντές σε 126 δράσεις, οι οποίοι καθάρισαν συνολική έκταση μήκους 91 χιλιομέτρων συλλέγοντας 13,5 τόνους απορριμμάτων!

Όλες οι προγραμματισμένες δράσεις καταχωρούνται στο διαδραστικό χάρτη στην ιστοσελίδα της HELMEPA, όπου μπορεί κανείς να βρεί δελτία καταγραφής απορριμμάτων, την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής και άλλο χρήσιμο υλικό. Στους συντονιστές των δράσεων και τα παιδιά θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου